یدک مارکت » فروشگاه » لوازم مصرفی خودرو » سنسور اکسیژن خودرو

سنسور اکسیژن خودرو - لیست قیمت و خرید اینترنتی انواع سنسور اکسیژن خودرو اصلی با ارسال سریع به سراسر ایران و ضمانت اصالت و بازگشت وجه.

سنسور اکسیژن چیست؟

در موتور خودرو برای اینکه عمل احتراق به خوبی انجام شود باید نسبت سوخت به هوا در محدوده معین قرا بگیرد. از این رو باید همواره مقدار اکسیژن موجود در مخلوط سوخت و هوا بررسی و تنظیم شود. برای تنظیم مقدار سوخت و هوا در موتور سنسورهای مختلفی به کار گرفته می‌شوند که همگی اطلاعات لازم برای تنظیم این مقدار را انداز‌گیری و جمع آوری می‌کنند. یکی از راه‌های نظارت بر کیفیت احتراق در داخل موتور انداز‌گیری میزان اکسیژن در گازهای خروجی از موتور است.

برای این کار از یک سنسور برای بررسی دائم اکسیژن موجود در گازهای حاصل از احتراق استفاده می‌شود. این سنسور یکی از قطعاتی است که در تنظیم میزان اکسیژن موجود در موتور خودرو نقش دارد و اطلاعات لازم برای تنظیم مقدار اکسیژن را جمع‌آوری می‌کند. این قطعه نقش مهمی در کیفیت احتراق و عملکرد موتور خودرو و آلاینده‌های حاصل از احتراق دارد و سلامت این قطعه باید مداوم بررسی شود.

وظیفه سنسور اکسیژن چیست؟

سنسور اکسیژن یک قطعه الکترونیکی است که وظیفه اندازه‌گیری مقدار اکسیژن موجود در گازهای خروجی از موتور را بر عهده دارد. اطلاعات این قطعه به وسیله سیگنال‌ها که به صورت تغییر ولتاژ هستند به واحد پردازنده موتور یا ECU فرستاده می‌شوند تا فرمان افزایش یا کاهش زمان پاشش سوخت توسط انژکتورها صادر شود. اگر اطلاعات به دست آمده از سنسور اکسیژن نشان بدهد که میزان اکسیژن موجود در گازهای خروجی بیش از حد است، این نشان می‌دهد که احتراق ناقص در داخل سیلندرها در حال انجام است و باید با تنظیم زمان پاشش سوخت توسط انژکتورها مقدار اکسیژن موجود در مخلوط سوخت و هوا کاهش یابد.

در صورتی که مقدار اکسیژن اندازه‌گیری شده توسط این سنسور نشان دهد که مقدار اکسیژن موجود کمتر از مقدار معینی است، این به معنی غنی بودن مخلوط سوخت و هوا (بیشتر بودن مقدار سوخت) است که باید مجدد توسط انژکتور مقدار آن تنظیم شود. فرمان تنظیم مقدار و زمان پاشش سوخت نیز توسط پردازنده موتور صادر می‌شود.

اجزا و ساختار سنسور اکسیژن

سنسورهای اکسیژن معمولا ساختار مشخصی دارند که هر یک از بخش‌های آن از جنس خاصی ساخته می‌شوند. بخش اصلی این سنسور یک قطعه سرامیکی است که از جنس زیرکونیا معمولا تولید می‌شود. این بخش با لایه‌ای از جنس پلاتین پوشیده می‌شود. به طور کلی اجزای تشکیل دهنده سنسور اکسیژن عبارت‌اند از:

  • بدنه سرامیکی
  • غلاف فلزی
  • المنت گرم شونده
  • الکترودهای پلاتینیومی

قسمت غلاف سنسور در داخل منیفولد دود قرار می‌گیرد که از جنس فلزی دی اکسید زیرکونیوم ساخته می‌شود و باید مقاومت بالایی در برابر آلاینده‌ها و حرارت بالا داشته باشد. انتهای غلاف سنسور بر روی منیفولد توسط قسمت پیچی خود بسته می‌شود. المنت گرم شونده دمای سنسور را افزایش می‌دهد تا سنسور بتواند عملکرد دقیق خود را داشته باشد. قسمت خارجی بدنه سنسور در معرض گازهای حاصل از احتراق و بخش داخلی آن در برابر اکسیژن هوا قرار می‌گیرد.

انواع سنسور اکسیژن موتور خودرو

سنسورهای اکسیژن موجود در بازار از لحاظ تعداد سیم خود طبقه‌بندی می‌شوند. این سنسورها در دو نوع تک سیم و چهار سیم موجود هستند. سنسورهای تک سیم معمولا المنت گرم شونده را ندارند. در نوع دوم که چهار سیم وجود دارد از یک سوکت که با نوع اول متفاوت است استفاده شده است و این نوع سنسورها دارای گرمکن هستند. سوکت‌های چهار سیم هم در برخی منابع به دو دسته پایه کوتاه و پایه بلند تقسیم می‌شوند.

سنسور اکسیژن خودرو کجاست؟

در صورتی که سنسور اکسیژن عملکرد صحیح خود را نداشته باشد ممکن است برای تعویض آن نیار باشد تا از محل دقیق آن در خودرو اطلاع داشته باشید. در مورد محل این قطعه در خودرو باید گفت که این قطعه در منیفولد دود و در نزدیکی گازهای خروجی موتور باید قرار بگیرد. در خودروهایی که فقط یک سنسور اکسیژن به کار رفته است این قطعه معمولا قبل از کاتالیست نصب می‌شود و در خودروهایی که از دو عدد سنسور استفاده می‌کنند، این قطعه قبل و بعد از کاتالیست قرار گرفته است.

برای تعویض سنسور اکسیژن خودرو علاوه بر اطلاع از محل قرار گرفتن این قطعه ممکن است نیاز باشد تا خودرو با استفاده از یک جک بالا برده شود یا توسط ابزارهای مخصوص موتور خودرو تست شود. اگر این قطعه دارای ایرادی باشد در زمان تست موتور مشخص خواهد شد. بنابراین توصیه می‌شود برای تعویض این قطعه از یک کارشناس مجرب کمک بگیرید.

طول عمر و زمان تعویض سنسور اکسیژن

برای اینکه بتوان عملکرد صحیح موتور خودرو را حفظ کرد و از تولید آلاینده‌های بیشتر جلوگیری شود، باید به سلامت این سنسور توجه کرده و در زمان مناسب در صورت نیاز آن را تعویض کرد. زمان حدودی اعلام شده برای تعویض سنسور اکسیژن 40 الی 80 هزار کیلومتر است که باید پس از این مقدار پیمایش آن را مورد بررسی قرار داد. برای خوردوهایی که از دو عدد سنسور اکسیژن بالا و پایین استفاده می‌کنند، طول عمر این قطعه در حدود 160 هزار کیلومتر است.

گفتن این نکته نیز ضروری است که میزان عمر این سنسور به استانداردهای به کار رفته در تولید آن و جنس و کیفیت قطعه نیز بستگی خواهد داشت. از طرف دیگر نحوه عملکرد موتور نیز در طول عمر این قطعه تاثیر گذار است. اگر به دلیل عدم عملکرد صحیح موتور مانند احتراق ناقص یا روغن سوزی این سنسور آسیب ببیند، میزان عمر آن به طور قابل توجهی کاهش خواهد یافت.

علائم خرابی سنسور اکسیژن موتور خودرو

به دلیل اهمیت عملکرد سنسور اکسیژن در موتور خودرو باید از علائم خرابی این قطعه آشنا باشید تا در صورت مشاهده این علائم در زمان مناسب آن را بررسی کرده و تعویض کنید. برخی از مهم‌ترین علائم خرابی سنسور اکسیژن خودرو عبارت‌اند از:

  • افزایش مصرف سوخت موتور و تولید آلاینده‌ها
  • کاهش راندمان موتور و افت عملکرد آن
  • روشن شدن چراغ چک موتور به دلیل تولید کد خطا در موتور
  • کثیف شدن و گرفتگی سنسور به دلیل آلاینده‌ها و رسوبات و روغن
  • بالا بودن دور موتور در حالت کار کردن در جا
  • تاخیر در ارسال سیگنال توسط سنسور

سیستم‌های کنترل موتور مدرن خودرو به ورودی چندین سنسور برای تنظیم عملکرد موتور و همچنین انتشار گازهای حاصل از احتراق و سایر عملکردهای حیاتی آن متکی هستند. هنگامی که این سنسورها نتوانند اطلاعات دقیق را ارائه دهند، راننده ممکن است افزایش مصرف سوخت، مشکلات رانندگی، خرابی آلایندگی و مشکلات دیگر را تجربه کند.

روشن شدن چراغ چک موتور می‌تواند نشانه‌ای از یک مشکل جدی‌تر باشد، مانند مبدل کاتالیزوری، یا چیزی جزئی مانند شل شدن درپوش گاز، بنابراین همیشه نیاز به بررسی بیشتر است. با این حال، می تواند نشان دهد که سنسور اکسیژن یا حتی قسمت دیگری از اگزوز یا سیستم آلایندگی شما مشکلی دارد. هر کارشناس خودرو باید بتواند آنچه را که باعث روشن شدن چراغ چک موتور شما شده است تشخیص دهد و آن را  رفع کند.

به دلیل تاثیر زیادی که سنسور اکسیژن در تنظیم مقدار اکسیژن موجود در مخلوط سوخت و هوا دارد، این قطعه در میزان مصرف سوخت موتور نیز به شدت تاثیر دارد. اگر این قطعه دچار مشکل شود به دلیل عملکرد بد موتور شاهد افزایش چشمگیر مصرف سوخت خودرو خود خواهید شد. البته افزایش مصرف سوخت دلایل زیادی دارد که از طریق تست موتور می‌توان فهمید که خرابی سنسور اکسیژن باعث وقوع این مشکل شده است یا قطعه دیگری در موتور دچار خرابی شده است.

علت خرابی سنسور اکسیژن موتور

دلایل زیادی ممکن است به خرابی سنسور اکسیژن در موتور خودرو شما منجر شوند. یکی از عوامل اصلی خرابی این قطعه فرسودگی آن و به پایان رسیدن عمر مفید این قطعه است. این سنسور همچنین اگر در معرض طولانی مدت گازها و رسوبات قرار بگیرد ممکن است دچار گرفتگی شده و نتواند عملکرد صحیح اولیه خود را داشته باشد. چرب شدن سنسور در اثر نشت روغن یا روغن سوزی در موتور نیز می‌تواند به گرفتگی و خرابی این قطعه حساس منجر شود.

در واقع می‌توان گفت که در صورت عدم عملکرد صحیح موتور خودرو و افزایش تولید آلاینده‌ها ممکن است سنسور اکسیژن خودرو نیز آسیب ببیند. یکی از این موارد روغن سوزی موتور است که به دلایل مختلفی از جمله سوختن واشر سر سیلندر ممکن است رخ دهد. برای جلوگیری از آسیب دیدن سنسور و کاتالیست خودرو باید از عملکرد صحیح موتور خودرو اطمینان حاصل کرد.

قیمت سنسور اکسیژن خودرو

قیمت سنسور یکی از عوامل مهمی است که در زمان خرید و تعویض این قطعه مطرح می‌شود. به دلیل حساسیت بالای عملکرد سنسور اکسیژن باید از یک سنسور فابریک و اصل در زمان تعویض آن استفاده کرد تا بتوان از عملکرد این قطعه اطمینن حاصل کرد. با یک جستجوی ساده می‌توان به لیست قیمت این قطعه دسترسی پیدا کرد. در زمان نگارش این متن قیمت این قطعه در بازار از 500 هزار تومان شروع شده و تا دو میلیون تومان نیز موجود است.

یکی ازعوامل موثر بر قیمت سنسور نوع سنسور به کار رفته در موتور خودرو است. در برخی خودروها از سنسورهای بدون گرمکن و تک سیم و در برخی دیگر از سنسورهای چهار سیم و دارای گرمکن استفاده شده است. در برخی مدل‌های خودرو نیز شاهد استفاده از دو سنسور بالا و پایین قبل و بعد از کاتالیست هستیم که این مورد نیز هزینه تعویض این قطعه را بالاتر خواهد برد.

انواع برندهای سنسور اکسیژن خودرو

برای اینکه بتوانید در زمان خرید سنسور مورد نیاز خودرو خود انتخاب مناسبی داشته باشید، بهتر است با برخی برندهای مشهور در این حوزه آشنا باشید. سنسور اکسیژن مانند هر قطعه دیگر خودرو توسط برندهای مختلفی ساخته می‌شود و به فروش می‌رسد. برخی از برندهای مطرح ارائه کننده این سنسور به صورت زیر هستند:

  • بوش
  • اس اس ای تی
  • زنیت
  • زیمنس
  • ایمن تک
  • ان تی کی
  • فرانتک
  • فرانکو

برندهای گفته شده فقط برخی از برندهای تولید کننده این قطعه هستند و این برندها محدود به لیست فوق نمی‌‌شوند. در بین برندهای گفته شده برند بوش و زیمنس و زنیت جزو برندهای شناخته شده و مطرح در این زمینه هستند. در زمان خرید این قطعه بهتر است به سراغ برندهایی بروید که کیفیت و عملکرد دقیق قطعات تولید شده توسط آن‌ها ثابت شده باشد. استفاده از قطعات غیراصل یا قطعات ساخته شده توسط برندهای جدید ممکن است نتواند کیفیت و عملکرد مناسبی بر روی خودرو شما داشته باشد.

سوالات متداول سنسور اکسیژن

1-دلیل خرابی سنسور اکسیژن خودرو چیست؟

فرسودگی این قطعه و گرفتگی منافذ آن در اثر روغن سوزی موتور یا رسوبات از دلایل اصلی خرابی آن هستند.

2-تفاوت سنسور اکسیژن بالا و پایین خودرو چیست؟

این دو قطعه قبل و بعد از کاتالیست خودرو قرار می‌گیرند و از نظظر اندازه‌گیری نوع عناصر متفاوت هستند.

3-برندهای محبوب سنسور اکسیژن کدام‌اند؟

برخی برندها مانند بوش و زیمنس در این زمینه جزو برندهای بسیار محبوب و شناخته شده هستند.

4-چه زمانی باید سنسور اکسیژن را تعویض کرد؟

این قطعه با توجه به کیفیت ساخت خود ممکن است طول عمر متفاوتی داشته باشد اما توصیه می‌شود پس از حدود 80 هزار کیلومتر این قطعه مورد بررسی قرار بگیرد.

5-خرابی سنسور اکسیژن خودرو چگونه قابل تشخیص است؟

برای تشخیص خرابی این قطعه از ابزارهایی همچون دستگاه دیاگ و ولت متر استفاده می‌شود. تشخیص خرابی این قطعه از طریق اندازه‌گیری ولتاژ آن مشخص خواهد شد.

خرید آنلاین سنسور اکسیژن از فروشگاه یدک مارکت

برای خرید سریع سنسور اکسیژن انواع خودروها این قطعه در لیست قطعات ارائه شده توسط یدک مارکت موجود است. کافی است تا با ثبت نهایی سفارش این قطعه آن را در آدرس مد نظر خود تحویل گرفته و به کمک یک کارشناس خودرو آن را نصب و شروع به استفاده کنید. این قطعه دارای ضمانت سلامت و اصالت است و می‌توانید از عملکرد صحیح آن اطمینان کافی به دست آورید.

به دلیل حساسیت عملکرد سنسور اکسیژن باید این قطعه را فقط از فروشگاه‌های معتبر و ارائه دهنده قطعات اصل و فابریک تهیه کنید. در صورت استفاده از قطعات بی‌کیفیت ممکن است به دلیل عدم دقت کافی سنسور در اندازه‌‌گیری خود با مشکلات عملکردی در موتور خودرو خود مواجه شوید. برای همین قطعه ارائه شده در یدک مارکت طبق استانداردهای لازم و ضروری برای عملکرد دقیق ساخته شده است و به صورت آنلاین به مشتریان ارائه می‌شود.